Εγκαίνια 2ης Έκθεσης για το project: mail art - Ξεριζωμός - Uprootingart22

 

Στις 12.10.2022 άνοιξε τις πύλες της στο κοινό η 2η Διεθνής Έκθεση Mail art 

στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου

Με δεύτερο “σταθμό” το Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, η Διεθνής Έκθεση Mail art με θέμα “Ξεριζωμός - Uprootingart22 ”, που  συνδιοργανώνουν - υπό την αιγίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού - η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και η Εικαστικός Σοφία Αμπερίδου, άνοιξε χτες Τετάρτη 12 Οκτωβρίου τις πύλες στο κοινό, ζωντανεύοντας τις προσφυγικές μνήμες και μεταφέροντας με τη δύναμη της καλλιτεχνικής δημιουργίας εικόνες της προσφυγιάς αλλά και μηνύματα ειρήνης και αγάπης για την ανθρωπότητα.

Η έκθεση, που φιλοξενείται στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57), περιλαμβάνει 266 εικαστικά έργα μεγάλων και μικρών καλλιτεχνών από 14 χώρες,  σχολεία  και καλλιτεχνικά εργαστήρια της Ελλάδας και της Κύπρου και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό έως τις 25 Οκτωβρίου 2022.

Τα εγκαίνια του ξεχωριστού εικαστικού γεγονότος, που έλαβε χώρα με το διεθνές κάλεσμα συμμετοχής τον Ιανουάριο του 2022 - στο πλαίσιο του επετειακού έτους για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή – πραγματοποιήθηκαν με μια σεμνή τελετή, παρουσία του Δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανού, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Αθηνάς Παμπουκίδου, ενώ παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος της ΔΗΚΕΚΕ Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης και Δημοτικός Σύμβουλος Γρηγόρης Κυριακίδης, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.



Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, η εικαστικός και εμπνεύστρια της Έκθεσης Σοφία Αμπερίδου, παρουσίασε τις θεματικές κατηγορίες της έκθεσης και τους στόχους της διοργάνωσης, ενώ αναφέρθηκε στις διεθνείς συμμετοχές και στην εντυπωσιακή ανταπόκριση καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο.







Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός στο σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε πως αποτελεί μεγάλη τιμή για τον προσφυγικό Δήμο Κορδελιού Ευόσμου η διοργάνωση της Διεθνούς έκθεσης mail Art, μια έκθεση που -όπως τόνισε- συγκινεί και ξυπνά μνήμες της θυσίας των προγόνων μας που βρέθηκαν στους δρόμους της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.




Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου συνεχάρη την εικαστικό Σοφία Αμπερίδου και την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση, καθώς και όλους τους δημιουργούς που ανταποκρίθηκαν στο διεθνές κάλεσμα συμμετοχής που απηύθυνε τον περασμένο Γενάρη ο Δήμος  Κορδελιού Ευόσμου, ενώ ευχαρίστησε τους πολιτιστικούς συλλόγους που συμμετείχαν στην τελετή των εγκαινίων.




 Σε μήνυμά του που διαβάστηκε κατά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης, το Σωματείο  «Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης» συγχαίρει την κ. Αμπερίδου “για την πρωτοβουλία συγκέντρωσης και ανάδειξης των παρόντων εικαστικών έργων”, επισημαίνοντας πως “η Έκθεση αυτή έρχεται να θυμίσει στον καθένα μας όχι μόνον την προσφυγιά του Ελληνισμού, αλλά και την προσφυγιά κάθε ανθρώπου, πάντοτε και παντού, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή και μέσω των εικαστικών Τεχνών”.

        

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή των εγκαινίων της Έκθεσης, αποτέλεσαν τα δρώμενα που πλαισίωσαν την τελετή, στα οποία συμμετείχαν η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου «Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος», με επετειακά τραγούδια για τη Μικρά Ασία.  

                                    

Ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση έδωσαν τα μέλη του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου με υπεύθυνο τον ποιητή, κριτικό ποίησης & διδάσκoντα δημιουργικής γραφής Δήμο Χλωπτσιούδη, παρουσιάζοντας δικά τους  ποιήματα εμπνευσμένα από τη θεματική της έκθεσης.


Η ΕΚΘΕΣΗ

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος καλλιτέχνες κάθε ηλικίας από όλο τον κόσμο, αποστέλλοντας τα έργα τους μέσω ταχυδρομείου. Σύμφωνα με την εμπνεύστρια της έκθεσης, Σοφία Αμπερίδου, η οποία έχει και την επιμέλεια της συλλογής και παρουσίασης των έργων, με τις έως τώρα παραλαβές, συμμετέχουν 104 καλλιτέχνες και δημιουργοί από 14  χώρες, με 163 έργα.  Επίσης 88 παιδιά από σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια της Ελλάδας και της Κύπρου με 103 έργα.  Στο σύνολο η έκθεση μέχρι τώρα αριθμεί 266 έργα. Συμμετέχουν με έργα τους καλλιτέχνες από  Αργεντινή, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Καναδάς, Λευκορωσία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Τουρκία.

Οι συμμετέχοντες  δημιούργησαν έργα εμπνεόμενοι από την τρισχιλιόχρονη Ιστορία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα και από τη βίαιη διακοπή της εκεί παρουσίας τους. Θέματα έμπνευσης και δημιουργίας, αποτέλεσαν ο πόλεμος και η προσφυγιά, ο πολιτισμός της Μικράς Ασίας και η  Μικρασιατική Καταστροφή,  η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οι διώξεις άλλων χριστιανικών πληθυσμών της καθ’ ημάς Ανατολής, η αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών, κλπ.

 Διάρκεια Έκθεσης: 12 – 25 Οκτωβρίου 2022

Ημέρες : Δευτέρα – Παρασκευή,  ώρες : 8:00 – 20:00

Σάββατο: 17.00-21.00 & Κυριακή: 10.00-13.00, 17.00-21.00

 

 

Επόμενοι σταθμοί της έκθεσης – Παράταση συμμετοχών

Η 3η και τελευταία προγραμματισμένη έκθεση θα ανακοινωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα παρουσιαστεί στο χώρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, που είναι και συνδιοργανωτής της έκθεσης και θα  φιλοξενεί μόνιμα όλα τα έργα της έκθεσης mail Art – Ξεριζωμός.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές υπάρχει συνεχόμενη ροή παραλαβής έργων, και το μεγάλο ενδιαφέρον των καλλιτεχνών καθιστά αναγκαία να δοθεί ακόμη μία παράταση της ημερομηνίας αποστολής των έργων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2022.

Η αποστολή των έργων για τις επόμενες εκθέσεις γίνεται στη Διεύθυνση:

Τ.Θ. 12048, Αμπερίδου Σοφία, Τ.Κ. 54101, Θεσσαλονίκη

Ταχυδρομείο Βασιλέως Ηρακλείου Τ.Κ. 54110

Η διεύθυνση και στα αγγλικά:

PO Box 12048, Amperidou Sofia, Postal code 54101, Thessaloniki, Greece

Post Office : Vas.Herakliou, PC. 54110

Επικοινωνία στο email : uprooting22@gmail.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ “Μail Art”

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ - Μail Art - INTERNATIONAL OPEN CALL

Εγκαίνια 1ης Έκθεσης για το project: mail art - Ξεριζωμός - Uprootingart22

1η Διεθνής Έκθεση Mail art με θέμα “Ξεριζωμός”

Εγκαίνια 3ης Έκθεσης για το project: mail art - Ξεριζωμός - Uprootingart22